Bir oyuna tam çözüm, rehber gibi yardımcı öğeler hazırlamak çok zordur. Anlatacağınız oyunun hemen hemen her hinliğini, detayını, tüyosunu ve açığını oynayarak bulup, bunları oyuncuya aktarmaktır misyonunuz. Return of the King gibi aksiyona dayalı oyunlarda bu nispeten daha kolay (GTA serisi hariç tabi ki, o oyunlar bitmez), Kotor gibi derin senaryolu ve bol bulmacalı oyunlarda ise çok daha zordur. Tabii World of Warcraft gibi kocaman bir "dünya" olan bir oyunun rehberini hazırlamak ise tam bir işkencedir, çünkü keşfedilecek hinliğin, öğrenilecek tüyonun neredeyse sınırı yoktur. Eh ben de size: "Tamam, bu rehberi okuyunca oyunun efendisi olacaksınız" gibi bir iddiada bulunmuyorum. Ne haddime. Ancak elimden geldiği kadar hesap açmadan yaratık avına, küçük bir parti kurmadan kocaman bir "guild" yaratmaya oyuncuların aklını işgal eden konularda sizlere yardımcı olmaya çalışacağım. Hem sizlere hem de bana şimdiden kolay gelsin.
Hesap Yaratma
Bildiğiniz gibi WoW belirli bir ücret üzerinden oynanan bir oyun. Bu durumda da kredi kartı gibi ödeme yöntemleri kullanmak gerekiyor. Oyuncuların büyük kısmına bu tarz hesap yaratma bölümleri karmaşık geliyor. O yüzden kurulum bitince karşılaşacağımız ilk kısım olan hesap yaratma ile başlayalım isterseniz.
WoW'da hesap yaratmak aslında oldukça kolay. Blizzard hemen her konuda olduğu gibi burada da son noktaya kadar uğraşmış ve kullanıcı dostu, sizi adım adım yönlendiren bir sistem geliştirmiş. Aslında benim anlatmama gerek yok ama, yine de konunun üzerinden söyle bir geçmekte fayda var.
Yapmamız gereken ilk şey, gerek oyuna başlamadan önceki autorundan, gerekse
www.wow-europe.com adresinden Account Creation, yani hesap yaratma ile ilgili kısma ulaşmak. Burada Create Account düğmesine basarak gerekli işlemlere başlayabiliriz. Burada takip etmemiz gereken ve her daim ekranda gösterilen yedi adım bulunuyor. Bunları sayarak anlatacağım. İlk adım Blizzard'ın kullanım koşullarını okuyup bu koşulları kabul ettiğimiz bildirmek. Sayfada verilen linkten koşulların belirtildiği bölüme ulaşabiliyoruz. Burada size önerim bu koşulları es geçmeyip dikkatlice okumanızdır. İleride hoş olmayan sürprizlerle karşılaşmak istemezsiniz.
İkinci adım, Authentification Key girdiğimiz bölüm. Bu oyunun her kopyası ile gelen ve her kopya (kopya dediğime bakmayın, her kutudan bahsediyorum) için farklı olan bir anahtar kod. Verilen kısma bu kodu girdikten sonra üçüncü adım olan Contact Info, yani kişisel bilgilerimizi girdiğimiz bölüme geliyoruz. Dördüncü adımda, ödeme yöntemimizi seçmemiz gerekiyor. Kredi kartı numaramızı burada girmiyoruz. Burada sadece oyunun aylık ücretini ödemede kullanacağımız yöntemi belirliyoruz. Kullanabileceğimiz yöntemler: Kredi kartı ve Pre-paid yani önceden ödenmiş hazır oyun kartı. Avrupa için hazır oyun kartı henüz piyasa çıkmış değil. Malesef büyük ihtimalle de ülkemizde satışa çıkmaz. O yüzden eski yöntem kredi kartına başvurmamız gerekiyor.
Bundan sonraki adımlar basit. Beşinci adımda kredi kartı bilgilerimizi giriyoruz. Bu bilgilerin doğru olmasına büyük özen gösterin derim ben. Basit olmasına rağmen önemli bir kısım bu kısım. Artık son adımlara geldik. Altıncı adımda, gerekli son işlemleri de gerçekleştirerek hesabımızı yaratıyoruz. Son adımda da, önceki adımlarda girdiğimiz tüm bilgileri son bir kez kontrol edip hesabımızı onaylıyoruz. Artık biz de Azeroth'un kayıtlı bir sakiniyiz!
Bu konuda söylenebilecek çok fazla şey yok aslında. Hesabı yaratıp oyuna ilk kez girerken, tüm mmorpg'lerde olduğu gibi bir patch'leme olayına girişiyoruz. Ama merak etmeyin, sadece ilk patch olan Blizzard Downloader patchini indirmek vakit alıyor. Bu patch ileride diğer patch'leri indirip kurmaya yarıyor. Diğer patch'ler ise kısa sürede indiriliyor. Belirtmek istediğim son not ise olağan sunucu bakımı hakkında. Blizzard, sorunları en aza indirmek için her Cuma günü Merkezi Avrupa Zamanı (CET) ile sabah 07:00 - 11:00 arasında (Bizde 08:00-12:00) Avrupa sunucularına olağan bakım yapıyor. Bu esnada oyuna bağlanmak mümkün değil.
Bir Bebeğin İlk Adımları
Kabul etmek gerekir ki bir bebeğe yürümeyi karşısına oturup anlatarak öğretemezsiniz. Size gülerler. Bu durum WoW için de geçerli. Ben de sonucunda sıradan bir oyuncuyum ve sizleri bu naçizane yazıyla birer WoW canavarına dönüştüremem. Aslında bu oyunun keyfi zorlanarak, kendi başınıza dünyayı keşfederek daha çok çıkar. Benim amacım, sizi biraz olsun bu "Dünya"ya hazırlamak. Ben sadece elinizden tutup ilk adımınızı atmanıza yardımcı olacağım, yürümek sizin işiniz.
Öncelikle oyuna girerken server ya da diğer adıyla Realm, yani diyar seçimi yapmalısınız. Tabi ki Türk oyunculara ulaşabileceğiniz serverları tercih etmek isteyeceksiniz. Şunu söyleyebilirim ki Türk oyuncuların en, ama en kalabalık oldukları server Burning Legion server'ı. Avrupa serverlarında WoW oynayan Türk oyuncuların %90'ı burada. Bazı oyuncular Burning Legion'ın fazla kalabalık bir server olduğunu ve zaman zaman servera bağlanmaya çalışırken uzun sıralar beklemek zorunda kaldıklarını söyleyeceklerdir size. Ben de Burning Legion'da oynuyorum, ama hiçbir zaman kalabalık yüzünden rahatsız olmadım. En fazla sıra beklediğim zaman 200 kişi bekledim, ki bu durumda bile sıramın gelmesi on dakika kadar sürdü.
Ama asıl önemli olan serverdaki Türk yoğunluğu. Şunu söyleyebilirim ki, Burning Legion'da oynarken karşılaşacağınız on kişiden en az üçü Türk. Benim bazı durumlarda aynı gün içinde ondan fazla Türk oyuncuyla karşılaştığım oldu. Ama eğer Türk oyuncuyla karşılaşmasam da olur, bana kalabalık olmayan bir server lazım diyorsanız size Sunstrider serverını tavsiye ederim. Zaten fazla sorun değil, istediğiniz zaman serverınızı değiştirebiliyorsunuz ve eski kararkteriniz bıraktığınız serverda kaydediliyor. Onunla da istediğiniz zaman devam edebiliyorsunuz.
Serverınızı seçtikten sonra, karakterinizi yaratma kısmına geliyorsunuz. Burada karakterimizin ırkını, sınıfını, fiziksel özelliklerini ve ismini belirliyorsunuz. İsim konusunda aklınızda birkaç isim belirlemenizi tavsiye ederim, bazen ilk düşündüğünüz isim önceden alınmış olabiliyor. Fiziksel özelliklere de vakit ayırmanızı tavsiye ediyorum, çünkü bu özellikleri bir daha değiştirebilme şansınız yok ve bu oyunu uzun süre o karakterle oynayacaksınız.
Irk ve sınıf seçimi WoW'da sıkıca birbirine bağlı. Her ırk her sınıfı seçemiyor. O yüzden seçiminizi dikkatli yapmanızı tavsiye ederim. Irklar ve seçebilecekleri sınıflar aşağıdaki gibi:
Dwarf: Hunter, Rogue, Paladin, Priest, Warrior
Gnome: Mage, Rogue, Warlock, Warrior
Human: Mage, Priest, Paladin, Rogue, Warlock, Warrior
Night Elf: Druid, Hunter, Rogue, Priest, Warrior
Orc: Hunter, Rogue, Shaman, Warlock, Warrior
Tauren: Druid, Hunter, Shaman, Warrior
Troll: Hunter, Mage, Rogue, Priest, Shaman, Warrior
Undead: Mage, Priest, Rogue, Warlock, Warrior
Bana sınıfını söyle...
Evet, gördüğünüz gibi ırk ve sınıf seçimi yaparken sizi zor anlar bekliyor. WoW oynayanların çoğunluğu (az farkla) Alliance ırklarından birini (Dwarf, Gnome, Human, Night Elf) oynuyorlar. Bunun sebebi biraz da olsa Alliance questlerinin başlangıçta nispeten kolay olması. İlk seviyeleri Alliance'ta Horde'a göre (Orc, Tauren, Troll, Undead) daha hızlı atlıyorsunuz. Peki hangi ırkı ve sınıfı seçmeli? Bu aslında tamamen sizin düşündüğünüz ve sevdiğiniz oyun tarzına bağlı. Sınıfları kısaca tanıtmak gerekirse:
Hunter: Menzilli silahlarda etkili. Onuncu seviyeden sonra yanına alabildiği hayvanı ile ölümcül bir ekip oluşturuyor. Hayvanı rakiplerin arasına dalarken kendisi de menzilli silahları ile rakiplerine ölüm yağdırıyor. Çok iyi bir gözcü.
Rogue: Tam bir gizlilik ustası. Gizlenebilme yeteneği ile Hunter'dan başka gözcülük yapabilen tek kişi. Tuzakları ve kilitleri etkisiz hale getirmede usta. Sinsi saldırıları ile ölümcül.
Paladin: Krallığın koruyucusu, kötülerin ve yaşayan ölülerin kabusu. Yakın savaştaki yeteneği, geniş koruma ve auralar ile birleşince ortaya kayda değer bir rakip çıkıyor. Ölüleri diriltme ve iyileştirme büyülerinin yanında güçlü bir savaşçı olmasıyla her grubun aranan adamı oluyor.
Priest: İyileştirici, koruyucu ve güçlendirici büyüleriyle tam bir destek karakteridir. Ancak yakın dövüşte çok güçlü değildir. Yüksek manası ve güçlü büyüleriyle zor durumdaki grupların bir numaralı yardımcısıdır.
Warrior: Tam bir savaş makinası olan bu karakter, yakın dövüşte rakipsizdir. Oyun içinde savaşçılar için kullanılan "Tank" lakabına fazlasıyla layıktır. Yüksek hit point seviyesi, geniş silah seçeneği ve özel kabiliyetleri ile tam bir canlı kalkan. Her gruba lazım.
Mage: Büyünün ustaları Azeroth'daki maceralarda aranan insanlardır. Yapabildikleri güçlü alan etkili büyülerle kalabalık düşman gruplarının bir numaralı tedavisidirler. Koruyucu ve güçlendirici büyüleri de büyücülerin ve grupların özelliklerini destekler.
Warlock: Büyünün karanlık tarafında uzmanlaşan Warlock, tam bir savaş büyücüsüdür. Güçlü büyülerinin yanı sıra çağırabildiği iblisvari yaratıklarla gücüne güç katar. İlginç tarzı nedeniyle WoW'un çok tercih edilen sınıflarındandır.
Druid: Doğanın dostu, aynı zamanda güçlü bir büyücü. Yaptığı büyüler daha çok doğaya endeksli, ama oldukça da güçlü. Ayrıca yırtıcı hayvanlara dönüşebilmesi sayesinde kayda değer bir rakip ve güçlü bir müttefik.
Shaman: Daha çok Druid ile Warlock'ın arasında kalmış diyebiliriz Shaman için. Ancak bu sınıfların aksine Shaman dengeli bir sınıftır. Büyü yapma kabiliyeti Shaman'ın yakın dövüşte zayıf olduğu anlamına gelmez. Bu yönde düşünen pek çok maceracının son gördüğü şey, karşılaştığı Shaman'ın gürzünün savruluşudur.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>